Een personeelsuitje als spoorweggeschiedenis

Het laatste personenvervoer op de Haarlemmermeerlijnen was niet in september 1950, maar in mei 1986, vlak voor de totale opheffing van de lijnen. In die dagen had het ene na het andere gedenkritje plaats. Spoorbonzen en spoorfanaten grepen de kans om nog één keer over het lijntje tussen Uithoorn en Nieuwersluis te rollen, voordat ook dat definitief verleden tijd was.

Een van de meest verrassende ritten was die van de vrijwillige brandweer uit Mijdrecht. Letterlijk verrassend. De brandweermannen en hun aanhang was gevraagd zaterdag 17 mei naar station Mijdrecht te komen, voor hun jaarlijkse uitje, zonder dat ze wisten op welke wijze ze de tocht zouden maken. Tot hun verbazing, zo meldt de verslaggever van De Ronde Vener enkele dagen later, zagen ze burgemeester Haitsma en voorzitter Verwey van de brandweer komen aan tuffen op een dieselloc met enkele wagons er achter.

Het vertrekpunt was niet helemaal toevallig gekozen, legde Verwey de verslaggever uit. De brandweer hoopte een nieuwe kazerne te krijgen naast het stationsgebouw. Een hoop die later ook inderdaad werkelijkheid werd.
De brandweerlieden vonden het in elk geval prima. Onder begeleiding van de klanken van muziekvereniging VIOS stapten ze in de trein, die hen eerst naar Utrecht vervoerde – waar de dieselloc werd vervangen door een elektrische locomotief – en later naar Tilburg. Een opmerkelijk detail is dat het uitje van de brandweermannen op het laatste stukje Haarlemmermeerlijnen aanvankelijk twee dagen eerder was gepland, op donderdag 15 mei. De NS lieten vlak van tevoren weten dat het niet kon doorgaan omdat ze te weinig personeel hadden. Er werd die donderdag namelijk gestaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s