Een verdwenen spoorhuis als kunstwerk

,,Het is hoe dan ook een intrigerende plek die talloze vragen oproept. Wat is er met het spoorhuis aan de Veldwetering bij Vinkeveen gebeurd? Waarom is het zo ruw gesloopt? Wat is de reden om de fundamenten te laten liggen? En wat is nu de bedoeling van het terreintje? Want ook dat is vreemd: hoewel het met een stevige afrastering is afgesloten van het spoorpad, staan er op het veldje twee bankjes.
Voor wie?”

Zo maar wat vragen bij het eerste bezoek aan het paardenweitje langs het spoor tussen Vinkeveen en Oukoop. Op de plek waar ooit het brugwachterhuis stond, zijn nu nog wat vage contouren zichtbaar: de resten van het in 1970 gesloopte huis. Haarlemmermeerlijnen-deskundige Cock Willers heeft een antwoord op de meeste vragen. Het paardenweitje, met alles wat er op en er aan zit, is eigenlijk kunst. Of beter: een monument. Het is een plek om een lang geleden verdwenen fenomeen te gedenken: spoorhuis 49.

,,Toen landschapskunstenaar Frank Bezemer bezig was met zijn project Halte 20 06, de wandelroute over het oude spoor tussen Wilnis en Oukoop, zag hij de resten van de brugwachterwoning bij Veldwetering. Hij vroeg de boer toestemming om ze een beetje uit te graven, zodat ze beter zichtbaar werden. Dat mocht. Inmiddels zijn die resten alweer gedeeltelijk overwoekerd. Dat gaat snel daar.’’
Maar die bankjes dan?
Dat is gewoon een aardigheidje, legt de kunstenaar zelf uit. Hij vond het leuk om in de achtertuin van het huis, tegenover de keuken, twee banken neer te zetten, omdat dit een mooie plek is om in het zonnetje te zitten. Niets meer en niets minder.

Advertenties

3 thoughts on “Een verdwenen spoorhuis als kunstwerk

 1. Wat leuk om dit artikel tegen te komen. Mijn vader en moeder hebben in de jaren 50 in het spoorhuis gewoond. Het huis was opgedeeld in twee woningen. In de buurt van het huis stond een waterput. Het was een groot huis met hoge plafonds, niet warm te stoken en vochtig. Het was elke dag een hele wandeling om langs het spoor naar Vinkeveen te lopen voor hun boodschappen en werk. Mijn moeder is daar te vroeg bevallen en er zou een couveuse met de eerst volgende trein afgeleverd worden. Helaas kwam deze te laat.
  Mijn ouders zijn helaas overleden, maar als u belangstelling heeft zou ik kunnen kijken of ik foto’s van het spoorhuis op de veldwetering kan vinden.

  Groeten van
  Henriëtte Wateler

  Like

  • Beste mevrouw Wateler

   Hoewel het project alweer enige tijd geleden voltooid is, blijf ik geïnteresseerd. Het lijkt me leuk om eventuele foto’s te zien!
   Hartelijke groet

   Frank Bezemer

   (P.S. Binnenkort nieuwe website.)

   Like

 2. Pingback: Bramendansend over een toverpad | Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s