Hoe een veiling in het water valt

Een van de vele zijlijnen voert in Uithoorn langs de veiling Ora et Labora. Het is niet een van de grootste succesverhalen van het spoor, integendeel zelfs, al houden de overblijfselen van het gebouw het nog opvallend lang uit.

De tuinderbond Ora et Labora uit Uithoorn en omgeving zet in 1919 aan de Wilhelminakade voor 21.000 gulden een houten gebouwtje neer in de Amstel. Die plek, vlak bij de Thamerkerk, lijkt de tuinderbond een ideale locatie om groente te veilen. De spullen kunnen via het water worden aangevoerd en via het spoor worden afgevoerd, of andersom natuurlijk. Een van de aftakkingen van de Haarlemmermeerlijnen loopt pal langs de deur. De geveilde groente kan bij wijze van spreken zo naar binnen- en buitenland worden gereden.

Twee jaar later gaat Ora et Labora al failliet. De Veilingmaatschappij Uithoorn neemt de boedel over voor 4200 gulden, maar ook zij weet er geen succes van te maken. Weer zes jaar later biedt de maatschappij de aandelen van de veiling aan aan de gemeente. Groenten komen er dan al niet meer voor de klok. Het houten gebouwtje doet op dat moment dienst als botenhuis van de burgemeester.
Uithoorn neemt de zaak over voor 3000 gulden. Niet om de stalling van de boten te verzekeren, maar om de veiling nieuw leven in te blazen. Tevergeefs. Ook die plannen lopen spaak, blijkt uit de historische rubriek in de Uithoornse Courant.

In 1931 is het feitelijk afgelopen met het veilinggebouw. De gemeente verkoopt het houten pand voor 375 gulden aan C. van Egmond Uit De Kwakel. Hij haalt het uit elkaar en bouwt er een schuur van. Die blijkt uiteindelijk een aanzienlijk langer leven beschoren dan de veiling. Pas in 1978 laat de familie Van Egmond de schuur slopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s