De industriële schoonheid van de locdepots

Stoomlocomotieven zijn kostbare machines. Die laat je niet buiten staan als het niet nodig is. Bovendien is het prettig voor het personeel, als het tijdens het onderhoud van de machines of het opstoken van de locomotieven een beetje droog kan staan.
De HESM had daarom drie locdepots gebouwd, waar ze de machines kon stallen. Die stonden heel strategisch op de drie grote knooppunten. Er was er één neergezet in Hoofddorp, waar de lijnen Haarlem-Aalsmeer en Hoofddorp-Leiden bijeenkwamen, één in Aalsmeer, waar de lijnen Amsterdam-Aalsmeer, Aalsmeer-Haarlem en Aalsmeer-Nieuwersluis elkaar troffen en één in Uithoorn, waar Aalsmeer-Nieuwersluis en Uithoorn-Alphen aan de Rijn samen kwamen.

Prima geregeld dus. Er was alleen één nadeel: de drie locdepots lagen maar net vijftien kilometer uit elkaar. En dat op een spoorwegnet van 110 kilometer. Het was allemaal een beetje samengeklonterd dus.

Dat betekende niet dat de locomotieven aan een eigen gebied waren gebonden. Volgens Russer waaierden de machines over het hele net van de Haarlemmermeerlijnen uit. Hoofddorpse locomotief reden naar Alphen, Aalsmeerders rangeerden in Ter Aar en Uithoornse machines deden hun werk in Haarlem. Maar uiteindelijk keerden ze allemaal weer terug in de drie depots.

Hoofddorp en Uithoorn waren de grootste depots. Aalsmeer had het kleinste, hoewel dit station het hart van de Haarlemmermeerlijnen was. Na de opheffing van de westelijke takken van het spoornet, schrapten de NS Aalsmeer zelfs helemaal als zelfstandig depot. Ze concentreerde alles zo veel mogelijk in Uithoorn. De loods in Aalsmeer bleef slechts in gebruik als dependance. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het Aalsmeerse depot helemaal dicht.

Geen van de locdepots bewaard gebleven. Jammer, want het waren mooie, zij het industrieel ogende gebouwen. Op de foto is een replica te zien van Hoofddorper Lars op ’t Hof, die een schaalmodel heeft gebouwd van het depot in zijn woonplaats.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s