Een reusachtig afgietsel van de Haarlemmermeerlijnen

De omgeving rond spoorhuis 64 en station Gouwsluis aan de Steekterweg in Alphen aan den Rijn is niet het meest idyllische restant van de Haarlemmermeerlijnen. Nou vooruit, die rond spoorhuis 64 gaat nog wel, als men de massaal voor de deur geparkeerde auto’s even vergeet. Maar daarachter heeft het terrein meer het uiterlijk van een verwaarloosd parkeerterrein dan van een stukje oud spoor.

Het onkruid groeit op enkele plaatsen hoog tussen een wagentje en enkele aanhangers uit, wat de indruk wekt dat ze al tijden niet meer van hun plek zijn geweest. Verderop, op een deel waar het onkruid iets lager is gehouden, staan auto’s geparkeerd voor een rijtje golfplaten woningen. Dat ‘golfplaten’ klinkt armoediger dan het in werkelijkheid is. Het zijn stevige platen, ongetwijfeld van een kwalitatief hoogwaardige soort. Maar het blijven inderdaad golfplaten.

Behalve de twee spoorgebouwen, rest er van de Haarlemmermeerlijnen helemaal niets meer. Ook niet in de akker die aan het parkeerterrein grenst. Ongetwijfeld ligt er onder de stoppels en de plassen op het enorme blubberveld nog wat grind of een roestige haakbout, maar de spoordijk zelf is vakkundig weggewerkt.

En toch ligt het tracé er nog, al is dat slechts te zien met wat hulp van boven. Wie met Google earth of Google maps de Steekterweg in Alphen aan den Rijn overvliegt, ziet tussen de Oostgouweweg en het Goudse Rijpad een opvallende strook groen liggen. De ene kant is kaarsrecht, de andere kant loopt met een flauwe bocht naar een punt toe. Het heeft wel wat weg van een enorm keukenmes dat met kracht door de dijk is gestoken en de oude spoorlijn Woerden-Leiden nét niet raakt.

Met behulp van dit vervaarlijk ogend stukje landschap is de route van het spoor vrij nauwkeurig te achterhalen. De Haarlemmermeerlijnen liepen namelijk langs het ‘snijvlak’ van het mes. De treinbaan bepaalde ooit de grens van deze strook grond. Toen het spoor is opgeruimd, is de vorm als een ‘afgietsel’, als een soort negatief achtergebleven in het landschap.

Het laatste stuk van het spoor is niet met de fiets, de auto of te voet te volgen. Dit deel is namelijk nog steeds in gebruik als spoorlijn. Wie het per se van dichtbij wil bekijken, moet naar station Bodegraven rijden, daar een kaartje naar Alphen kopen en de trein nemen. Het is wat veel moeite voor die laatste paar kilometer, maar het is tegelijkertijd een perfecte afsluiting voor een tocht als deze: lekker boemelen over een oud spoor.  Probeer wel de ochtend- of avondspits te vermijden. Op die momenten is de belangstelling van mede-treinliefhebbers voor deze lijn soms iets te overweldigend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s