Alleen maar kijken in de Oud-Hollandse Gereedschapswijk

IMG_1948Vrijwel direct na het verdwenen station Nieuwkoop gaat het verkeerd. Tenminste, uit het oogpunt van een wandelaar of fietser. De autoweg op het tracé buigt met een mooie bocht naar het westen en schudt zo de ventweg van zich af, die na een raar kringelpad en een rotonde verder gaat als een fietspad naar de Noordeinderplas.
Voor het eerst sinds Bovenkerk is het spoor niet direct meer te volgen. Behalve met een auto natuurlijk, maar zoals eerder gezegd: dat is geen ideaal vervoermiddel om de restanten van een oude treinbaan te bestuderen.

Aan de overkant van de autoweg, aan de rand van het dorp Nieuwkoop, is het spoor aanvankelijk nog van een afstandje te bekijken. De Sperwerstraat loopt parallel aan de Nieuwkoopseweg, zoals de provinciale weg op het tracé hier heet. Na een paar honderd meter stuit de Sperwerweg echter op een blokje woningen. Pas na een grote omweg via de Reigerstraat en de Roerdomplaan (het zal hier toch niet de Vogelwijk heten?) komt een fietser weer een beetje bij het tracé. Om vervolgens te ontdekken dat er nog steeds geen paden naast liggen.

IMG_1951b. Uitzicht vanaf de SlikhaakNa de Roerdomplaan domineren planten, bomen en struiken de straatnamen. Het klinkt allemaal erg groen en landelijk, maar de Waterlelielaan, Larixstraat en Kastanjelaan houden zich verre van het spoor. Pas bij de Dennenlaan komt de Nieuwkoopseweg weer even in de buurt, waarna de Weissenbruchlaan en Beerstratenlaan (leuk, de Schilderswijk) hem weer volledig uit het oog verliezen.

Een tunneltje bij de Elleboogvaart geeft de mogelijkheid om het spoor in Nieuwkoop ook eens van de andere kant te bekijken. De Oud-Hollandse Gereedschapsbuurt moet dit zijn, gezien straatnamen als Aambeeld, Drevel en Klinkhamer. De Slikhaak en Karhaak liggen het dichtst bij het spoor. Ze bieden van alles: wooncomfort, een fijne leefomgeving en prachtige vergezichten op de polders rond Nieuwkoop. Maar een toegang tot de Haarlemmermeerlijnen is er niet te vinden.

IMG_1953. De AarlanderveensewegEr zit weinig anders op dan terug te rijden naar de eerstvolgende parallelweg. Dat blijkt de Aarlanderveensweg te zijn, een polderweggetje op zo’n vierhonderd meter van het spoor. Een aardige route hoor, daar niet van, maar de oude Haarlemmermeerlijnen zijn vanaf die plek niet meer dan een zacht geruis en een vage schittering.

Halte Zuideindscheweg is er trouwens helemaal niet meer te zien. Maar goed, dat gebouw is is ook al in 1933 afgebroken.
nieuwkoop-zuideindscheweg. Foto: Google earth/Kees Boskamp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s