Lely’s keus

IMG_1945bDe vraag ligt voor de hand, terwijl het spoor de leegte rond het voormalige station Zevenhoven achter zich laat: waarom wilden de spoorbouwers het lijntje hier destijds zo graag hebben?
Het antwoord is tamelijk bijzonder. Dat wilden ze namelijk helemaal niet. Niet in het begin, althans.

Aanvankelijk had Theodorus Sanders, de initiatiefnemer van de Haarlemmermeerlijnen, vooral een lijn voor ogen tussen Amsterdam en Haarlem, via Sloten en Vijfhuizen. Minister Lely van Verkeer en Waterstaat – die van de Zuiderzeewerken – wilde daar wel over nadenken. Maar dan moest de spoorwegmaatschappij ook lijnen aanleggen tussen Aalsmeer en Nieuwersluis en tussen Uithoorn en Alphen.

De ironie van het lot wil dat de lijn die Sanders het liefst wilde hebben er nooit is gekomen. Na jarenlang, hevig verzet van Amsterdam schrapte de minister in 1909 de concessie voor dit tracé. De gedachte van de minister was zo gek nog niet. Het gebied tussen Haarle, Leiden, Alphen en Amsterdam was aan het begin van de Twintigste eeuw letterlijk en figuurlijk een witte vlek op de kaart.

Of het een verstandige investering was voor de spoorwegmaatschappij, is een tweede vraag. Hoewel de lijn tussen Uithoorn en Alphen aan den Rijn een zegen was voor het gebied en veel dorpen eindelijk een goede verbinding gaf met de ‘bewoonde wereld’, is het nooit een financieel succesnummer geweest. Vooral het personenvervoer bleeg ver beneden de verwachting.

zevenhoven-nieuwkoopDe lijnen werden daarom op 1 januari 1936 opgeheven, met de eerste golf sluitingen. Het stationsgebouw van Nieuwkoop heeft het daarna nog aardig een tijdje volgehouden. In 1970, 34 jaar na het stopzetten van de lijn, is het tegen de vlakte gegooid.

De plek waar het ooit stond, is nu een groenstrook met parkeerplaats. Volgens een bordje zijn de parkeerplekken bestemd voor het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. De natuurliefhebbers zullen er vast heel ingenomen mee zijn. Planten tieren zo welig tussen de tegels dat ze een groene waas over het terrein leggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s