Een knus pad naar een bekende plek

IMG_1816De plek waar ooit het gebouwtje van halte Kanaalweg heeft gestaan, is vrij eenvoudig terug te vinden. Niet de exacte locatie helaas, want de slopers hebben hun werk hier vakkundig verricht. Het haltehuis heeft echter wel een soort schim achter gelaten. Het geasfalteerde toegangspad ligt er nog, een vaag veldje waar het huis zelf stond en een klein bosje dat het huis ooit wat schaduw en koelte moet hebben gegeven. Het is net of een reuzenhand het haltegebouw in één keer uit de polder heeft gerukt en een andere reuzenhand ruw door de omgeving heeft geveegd om de sporen een beetje uit te wissen.

IMG_1820Ook het spoor zelf is moeiteloos te herkennen. Het kronkelt als een smal wandelpaadje langs de nieuwbouw van Uithoorn. Het is overigens niet zo dat de trein hier vroeger wild heen en weer bewoog. Het spoor loopt het grootste stuk recht door de polder. Mensen hebben echter de neiging om gezamenlijk een beetje te zwalken. Wandelaars mijden liever rechte lijnen. Dat is saai. Golvende paden zijn kennelijk veel leuker.

Populair is het pad zeker. Vooral bij hondenliefhebbers. In een kwartier tijd komen minstens tien honden voorbij, van wie de helft een intense belangstelling aan de dag legt voor broekspijpen en reporterstassen. Vrijwel alle eigenaren bezweren met hun meest geruststellende glimlach dat hun beestjes niets doen, dat ze nog jong en speels zijn of dat er vooral geen aandacht aan ze geschonken moet worden. De laatste raadgeving is soms wat lastig op te volgen, vooral als het dier zijn neus op een plek duwt waar je dat als man – en ongetwijfeld ook als vrouw – liever niet hebt.

Los van dit soort ongemakken, is het een aangenaam pad. Door de hoge bramenstruiken aan de westelijke kant en het riet en de struiken aan de oostelijke kant, hangt er iets knus. De begroeiing neemt in elk geval ruimschoots het zich weg op de omgeving. Dat is op zich niet verkeerd. Het polderlandschap heeft hier plaats gemaakt voor buitenwijken. Het zijn op zich geen lelijke huizen, maar om nou voortdurend bij mensen naar binnen te kijken…IMG_1827

Na een kruising met de Zonnedauw – zo heet die straat – begint het spoor langzaam te buigen. Het slingerde natuurlijk voortdurend, maar hier draait het pad stelselmatig naar het oosten. De begroeiing aan de zijkanten neemt toe. De bomen zijn een paar slagen groter en de bramenstruiken dicht en hoog als schuttingen. Een paar honderd meter verder is het groen zo toegenomen dat het spoor het karakter van een bospad heeft gekregen. En dan ineens is er weer licht. De oude spoordijk schiet een open plek op met veel gras, die heel bekend voorkomt. En kijk, daar ligt een soortgelijk grindpad.


Met een laatste kronkel komen de beide weggetjes samen. De overblijfselen van het spoor uit Bovenkerk ontmoeten de restanten van het spoor uit Aalsmeer.
kanaalweg-zijdelwegJe kan daar een mooi bordje bij zetten met een kaartje en een historische verklaring, maar Uithoorn heeft er voor gekozen om dat niet te doen. De vereniging heeft nu een beetje anoniem plaats. Het zijn gewoon twee paadjes die bij elkaar komen – of uit elkaar gaan, gezien vanuit de andere wandelrichting.

Dat is jammer. Aan de andere kant, het ligt er allemaal nog wel. Uithoorn heeft de boel niet onherkenbaar omgeploegd, herontwikkeld of volgebouwd. Dat verdient dan wel weer een pluim.

Advertenties

2 gedachten over “Een knus pad naar een bekende plek

  1. Afgelopen zaterdag (27 febr. 2010) fietste ik van Aalsmeer naar Uithoorn. Tussen de Legmeerdijk en station De Kwakel was de gehele spoordijk uitgegraven. Ik denk dat, als je hier over een maand terugkomt, er van de hele spoordijk niets meer te herkennen is. Tussen station De Kwakel en de Zijdelweg was men bezig met zandtransport (op zaterdag). Alle toegangen naar dit gedeelte zijn afgesloten met stevige bouwhekken. Dus spoor-wandelingen maken is er hier voorlopig niet bij…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s