Over een duinpad, zonder duinen

IMG_1800. Het spoor als parklaantje

Dat het spoor na station Vinkeveen is te betreden, is onmiddellijk duidelijk. Langs het water naast de Demmerik ligt een ietwat provisorisch maar toch degelijk bruggetje van bielsen en houten platen. Dat het spoor een eind verder ook weer is te verlaten, vertelt een bord vlak voor het bruggetje. Dit stukje Haarlemmermeerlijn is opgenomen in een lange wandeling door Vinkeveen en omgeving. In elk geval tot de Demmeriksekade, een kilometer of drie, vier verderop, zit het allemaal wel goed.

Aan het begin van dit stukje baanvaak staat een groep schoolkinderen met klemborden om zich heen te kijken. Ze blijken echter niet direct voor spoorhistorie te zijn gekomen.
‘Jongens, wie van jullie weet wat voor groente dit is?’, vraagt de begeleidster, terwijl ze naar een van de moestuintjes langs het spoor wijst.

‘Broccoli, broccoli!’, roepen enkele kinderen enthousiast.

Als ze horen dat het boerenkool is, kijken ze verbaasd naar de enorme planten. Dat spul in de plastic zakken in de supermarkt ziet er toch anders uit?

De begroeiing op en langs de spoordijk blijkt onverwacht heel afwisselend. Na de moestuintjes, die er buitengewoon strak en gecultiveerd uit zien, wordt het spoor overwoekerd door bomen en bosjes waardoor het pad het uiterlijk krijgt van een soort boslaantje. Na een kilometer of wat is het opeens weer heel kaal, wat een geweldig uitzicht biedt op de fraaie veenpolder. Daarna begint een wat armetierige begroeiing met veel braamstruiken, brem, kleine, zieltogende en enorm bemoste boompjes, voor hun leven vechtende lijsterbessen en grauw, verdord gras. Dit strookje landschap komt om de een of andere reden bekend voor, maar op een verwarrende manier.
Na een paar honderd meter valt het kwartje. Het spoor ziet er hier uit als een wandelpad door de duinen, maar dan zonder duinen. De grond is hier kennelijk zo arm maar ook zo kalkrijk dat er van die typische duinplanten groeien. Kan ook wel een beetje kloppen, want het zand voor de spoordijk is destijds op grote schaal uit de duinen weggehaald.

IMG_1827Na het vlakke duinpad keren de bosjes weer terug en stuit het pad op een watertje. Of er ook echt een brug overheen ligt, blijft nog even spannend want een groot wilgenbosje ontneemt het zicht op alles wat er achter ligt. Maar als het minuscule pad er omheen wordt gevolgd, staat de wandelaar opeens op een gammel ogend, maar tegelijkertijd verrassend stevig bruggetje. Het lijkt op iets uit een Indiana Jones film,  maar dan in een uitvoering voor de 50-plus beurs. De planken lijken vrij willekeurig op elkaar te zijn getimmerd, de op- en afstapjes op de oude bruggenhoofden zijn niet gemakkelijk, maar het geheel is waarschijnlijk stevig genoeg om een gezelschap van twintig man op te laten hossen. Er zit een zwaar valhek in, kennelijk om vee binnen of buiten te houden.

IMG_1837Het pad gaat na de Demmeriksekade gewoon verder, maar nu zonder officiële wandelpadborden. Na een meter of vijfhonderd blijkt ook wel waarom. Op de spoordijk ligt weliswaar een uitnodigend en vaak belopen wandelpad, maar de route loopt volledig dood tegen de achtertuin van station Oukooperdijk en zijn buren. Stevige hekken maken duidelijk dat het niet gewaardeerd wordt als wandelaars via het gazon proberen de tocht alsnog over de spoordijk te voltooien. Er zal een ommetje gemaakt moeten worden. Dat is op zichzelf geen groot probleem. Via de De Haanweg, een stukje zuidelijker, is het kleine stationnetje met een vertraging van een paar minuten alsnog te bekijken. Maar het is toch jammer. Wie urenlang bovenop het spoor heeft kunnen lopen, wil die laatste veertig, vijftig meter ook afleggen. Het geeft nu een gevoel dat de tocht net niet af is. Het slaat nergens op natuurlijk, maar het knaagt wel.
vinkeveen-oukooperdijk

Advertenties

3 thoughts on “Over een duinpad, zonder duinen

  1. Pingback: Video toegevoegd bij berichten « Sporen

  2. Pingback: Nieuwe brug Vinkeveen | Sporen

  3. Pingback: Een nagekomen wandelbericht | Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s