Met dank aan Frank

IMG_1758Google maps is een fantastische uitvinding. Vanuit de luie stoel kan willekeurig welke omgeving op aarde alvast worden voorverkend. Hoe ziet het er ongeveer uit, wat is er in de buurt te beleven, hoe kom ik er en, ook belangrijk soms, hoe kom ik er weer weg.
Dat kon vroeger natuurlijk ook, met zo’n papieren ding dat ‘landkaart’ heet, maar dan moest je eerst op zoek naar een winkel in de buurt die landkaarten van de te onderzoeken plek verkocht. Met Google maps is dat allemaal niet meer nodig. Met een paar muisklikken en na een beetje draaien aan het wieltje van de muis, ben je overal waar je wezen moet.
Google kan je echter ook vreselijk op het verkeerde been zetten. Het spoor tussen Wilnis, Vinkeveen en Oukooperdijk ziet er in ‘Maps’ weliswaar overzichtelijk en herkenbaar uit, maar ook nogal arbeidsintensief. Het spoor ligt op de ‘satellietfoto’s’ nog altijd midden in de polders, maar is er op veel plekken met geen mogelijkheid op te komen. Althans, op zijn verst ingezoomd, laten de korrelige luchtfoto’s van Google bij Wilnis niets zien dat op een brug lijkt. Er ligt ook nergens een fiets- of wandel pad langs.
Om het spoor te verkennen moet er vanaf Wilnis dus eerst met een grote omweg naar Vinkeveen worden gereden, waar wel iets van een brug aanwezig lijkt te zijn, om vervolgens over het spoor naar Wilnis te lopen, en vervolgens, eveneens over het spoor, terug naar Vinkeveen. Omslachtig, maar het is niet anders.
In het echt blijkt het allemaal reuze mee te vallen. Google is namelijk rond 2005 voor het laatst over Wilnis gevlogen. Het heeft daarom niet opgepikt dat kunstenaar Frank Bezemer – jawel, dezelfde als van de wandelingen in Haarlemmermeer – in 2006 een handig kunstwerk naast het spoor heeft gezet.
Halte 2006 heet zijn object heel toepasselijk. Het bestaat uit een soort toegangspoortje met op twee panelen de getallen 20 en 06 erboven, een paar uitlegborden over de Haarlemmermeerlijnen én… een bruggetje naar het spoor.
IMG_1759Het pad naar Vinkeveen is verder heel genoeglijk: een spoordijk, met hier en daar vers grind, dwars door een mooie, groene veenpolder. Op gezette afstanden zijn bankjes neergezet, zodat een vermoeide wandelaar even de benen kan strekken terwijl hij van het uitzicht geniet. Kort voor de spoorwoning aan de Ringsloot – zo te zien in uitstekende staat – en station Vinkeveen – alweer zo’n prachtig gebouw – duikt er wat meer begroeiing op, zodat het spoor het karakter van een wandelpad door een park krijgt.
IMG_1768Vlak voor de Ringsloot blijkt dat niet alleen de gebouwen en de spoordijk hier prima bewaard zijn gebleven, ook een rijtje bielsen is nog altijd in gebruik. Niet meer in horizontale stand, maar in verticale. Ze staan langs een veldje bij het spoor als een soort schutting. Niet echt mooi, maar wel lekker massief. En historisch heel verantwoord.
wilnis-vinkveen

Advertenties

One thought on “Met dank aan Frank

  1. Pingback: Een leuke ruil in Mijdrecht en Vinkeveen (en bij nader inzien 2) « Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s