De scherpe grens van het verleden

IMG_1823Een makkelijk tochtje, dit maal. Geen gezoek in struiken naar overgebleven stukjes spoordijk, geen gepuzzel met kaarten om te zien onder welk deel van de openbare weg de Haarlemmermeerlijnen zijn bedolven. Nee, deze keer is de spoordijk van station Mijdrecht tot aan station Wilnis in bijna ongerepte staat kilometers lang te bewandelen.

De beide dorpen hebben nog maar betrekkelijk kort geleden afscheid genomen van de Haarlemmermeerlijnen. Waar het net elders al in 1936 dicht ging, draaide het hier nog precies een halve eeuw langer door. Pas in 1986 is ook dit stukje spoor gesloten. Maar goed, in 23 jaar kan er nog heel wat aan zo’n lijn worden verknald. Hulde aan de Mijdrechtenaren en Wilnissers dat ze dat niet hebben gedaan.

Het spoor is nu een wandelpad aan de randen van de dorpen. Het is op enkele plaatsen ook letterlijk de grens van de bebouwing. De zuidkant van het bedrijventerrein in Mijdrecht en de noordkant van het er naast gelegen Wilnis zijn daardoor kaars- en kaarsrecht. Behalve het hoekje van Mijdrecht vlak na het station. Daar volgt het bedrijventerrein, althans, wat er van over is, mooi de ronding die het spoor maakte op weg naar het oosten.

Wie niet wil wandelen, kan het spoor vrij precies blijven volgen, al moet er dan wel nogal door industrieterreinen en woonwijken worden gemeanderd. Maar de spoorlijn is nooit ver weg.
Het eindpunt van deze tocht, station Wilnis, is een van die sieraden van de Haarlemmermeerlijnen. Een klein, maar stijlvol gebouw in een prachtig polderlandschap.
Mijdrecht-Wilnis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s