Langs een krater vol bedrijven

IMG_1816De abri bij de Middenweg tussen Uithoorn en Mijdrecht is al lang verdwenen. Ergens in 1925, in de hoogtijdagen van de Haarlemmermeerlijnen, is besloten om de halte op te heffen en de abri af te breken. Veel sporen zijn daarvan niet meer terug te vinden. De abri’s waren eenvoudige hokjes met een schuifdeur er voor. Bezoekers konden er droog staan, meer niet. Toch waren ze, hoe simpel ook, smaakvol ontworpen. Het waren een soort miniatuur vakwerkhuisjes, met veel hout en kleine, knusse raampjes.

De restanten van het spoor liggen er nog wel, uiteraard zou je bijna zeggen. Verschillende keren per uur zoeft er een bus overheen, die zich op die manier niets hoeft aan te trekken van de drukte op de N201.
Schouder aan schouder schieten busbaan en N201, aan de zuidelijke kant geflankeerd door een fietspad, door de grote, lege polder. Pas vlak voor de bebouwde kom in Mijdrecht verandert er iets aan deze drie-eenheid. Fietspad en autoweg schieten bij een tankstation aan de rand van het dorp plotseling naar rechts, voor de benzinepomp langs, terwijl het spoor nog eventjes rechtdoor gaat. Alsof het niet heeft opgelet en nu met busbaan en al achter het tankstation de bosjes in vliegt.

De bus en het spoor nemen daarna snel afscheid van elkaar. De busbaan draait met een redelijk scherpe bocht naar de N201 terwijl de oude spoorweg veel geleidelijker naar het zuiden buigt. De spoordijk doet vervolgens een klein stukje dienst als voetpad. Het grind is stevig in het zand gestampt en een beetje overwoekerd met gras. Erg lang valt er niet te wandelen. Nadat de lijn langs een paar kleine moestuintjes is gegaan, doemen er opeens enorme bramenstruiken op, zo groot en zo dicht dat zelfs het oude stoomtreintje er nog moeite had gehad om er doorheen te komen. Laat staan een wandelaar in een eenvoudige katoenen jas.
overzicht mijdrecht
Het spoor loopt na de bramen gewoon verder, langs het bedrijventerrein aan de rand van het dorp. (Mijdrecht ziet er van boven uit alsof er ooit aan de noordoostelijke kant van het dorp een grote meteoriet is ingeslagen, waarna het gat later gedeeltelijk met bedrijven in opgevuld. Precies tussen het dorp en het bedrijventerrein loopt de oude spoorlijn.)

Veel verwijzingen zijn in het dorp niet er niet aan de Haarlemmermeerlijnen. Het volgt redelijk anoniem zijn weg door Mijdrecht, tot opeens de Stationsweg opduikt – een straat waarin overigens geen stukje spoor of station is te zien. Dat stationnetje duikt pas een meter of veertig, vijftig na de Stationsweg op, half verscholen achter een bedrijfspand.

Voor een plek waar historisch spoormaterieel en masse is gesloopt, ziet het er nu vredig uit. Maar dat is een heel ander verhaal.
middenweg-mijdrecht

Advertenties

One thought on “Langs een krater vol bedrijven

  1. Pingback: Bij nader inzien « Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s