Strippen voor de trein

IMG_1809Een flink deel van het spoor tussen Aalsmeer en Uithoorn zou zo weer in gebruik genomen kunnen worden. Na enkele kleine sloopwerkzaamheden, wat herstel hier en daar, het leggen van bielsen en rails en het negeren van een grote stroom bezwaarschriften – want wie wil er tegenwoordig nog een trein voor zijn deur? – zou het vervoer zo weer van start kunnen. Slechts op één plek is een serieuzere aanpak nodig: bij de Zijdelweg in Uithoorn.

Op de plek waar ooit het haltegebouw stond, is nu een tunneltje aangelegd dat een aardige hap uit het spoor heeft genomen. Leuk voor de fietsers en wandelaars die nu redelijk ongeschonden de weg over kunnen, maar tamelijk irritant voor een doorgaande trein. Maar goed, wat de mens ooit heeft uitgegraven, kan de mens ook weer dichtgooien. Niets overkomelijk dus.

Na de Zijdelweg heeft een andere vorm van openbaar vervoer het spoor overgenomen. Op de route van de Haarlemmermeerlijnen is een brede busbaan aangelegd die, net als het spoor destijds, hoog boven het dorp uittorent. De tamelijk kleine locomotieven konden geen al te grote hellingen nemen. En hoewel de brug over de Amstel, pal achter station Uithoorn, niet echt een duizelingwekkend hoog bouwwerk is, kon het destijds geen kwaad het treintje alvast flink naar boven te sturen.

Langs de busbaan lopen geen fiets of wandelpaden, dus is het spoor in Uithoorn alleen van een afstandje te bekijken – tenzij de spoorwandelaar even snel een strippenkaart koopt en zich snel tussen de dichtstbijzijnde haltes laat vervoeren. Wie dat niet wil, heeft even de gelegenheid om de buitenwijken van Uithoorn te bewonderen. Die overigens best heel aardig zijn, maar het is toch fijn als na een kilometer of wat station Uithoorn zich in al zijn schoonheid aandient.
Zijdelweg-uithoorn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s