Een blinde vlek in de modder

IMG_1803

Na het alleraardigste haltegebouw van De Kwakel verdwijnen de Haarlemmermeerlijnen al snel uit beeld. De N201 en het fietspad er naast buigen af naar het zuiden. Het spoor gaat echter strak rechtdoor naar het oosten, achter een blokje nieuwbouwwoningen.
Of onder het blokje nieuwbouwwoningen?
De eerstvolgende zijweg naar het noorden, dat de oude spoordijk zou moeten kruisen, is een puinhoop. Een eind verderop wordt een nieuwe wijk uit de grond gestampt en het bouwverkeer heeft van de omgeving één platgereden modderbende gemaakt. De meegebrachte kaart lijkt ook opeens niet meer zo nauwkeurig. Zijn er kruispunten verplaatst? Zijn de wegen verlegd?
Het is de goede plek, maar de omgeving houdt zich niet meer aan de afspraken.
De enige manier om uit te vinden wat zich waar bevindt, is om door te rijden tot een punt dat weer wel op de kaart voorkomt, vervolgens terug te rijden naar het beginpunt en ondertussen goed te kijken naar iets dat op een spoordijkje lijkt.
Na twee tochten door de blubber, blijkt de lijn gewoon te liggen waar die hoort. Achter het blokje nieuwbouwwoningen. Niets aan de hand. De witte vlek op de kaart, blijkt een blinde vlek van de waarnemer.

Hoewel het spoortje een tikkeltje is verwaarloosd, ligt het er verder vrijwel onaangetast bij. Het is een met gras begroeid dijkje dat, aan het kleine loopspoor te zien, nog regelmatig wordt gebruikt voor wandelingen. Achter een al langer bestaand wijkje in Uithoorn buigt een tweede wandelpad zich vanuit het noorden langzaam naar de spoordijk toe: de lijn uit Bovenkerk. Onmiddellijk daarna is het pad iets begaanbaarder gemaakt. Het aangestampte mengel van zand, klei en grind is bedekt met een dikke laag kiezels. Het is kennelijk een geliefde sluiproute achter het wijkje langs. Groepjes scholieren knerpen met hun fietsen af en aan over het pad.
Ook hier zit het wel goed met het hergebruik van het spoor.
DeKwakel-Zijdelweg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s