Het stationnetje heeft een broertje

IMG_1754

Op weg naar station Aalsmeer, een van de startpunten van de nieuwe serie tochten, kon ik het niet laten om even langs te gaan bij het oude haltegebouw aan de Aalsmeerderweg. Ik heb een zwak voor dit oude stationnetje. De meeste gebouwen die langs de Haarlemmermeerlijnen bewaard zijn gebleven, staan er prachtig bij. Of ze nog helemaal origineel zijn, is een tweede, maar ze schitteren je vaak al van verre toe.
Zo niet de ‘Aalsmeerderweg’.
Dit stationnetje leidt een kwijnend en verborgen bestaan. Het staat in Rozenburg in Haarlemmermeer, een buurtschap dat minstens voor 95 procent is gesloopt. Het spoorgebouw staat nog overeind, maar daar is alles wel mee gezegd. Het heeft al tientallen jaren geen verfkwast meer gezien. De kozijnen beginnen te verpulveren, het dak is gaar en de muren zijn gescheurd. Wat ongetwijfeld ooit een nette tuin was, is nu een bijna ondoordringbaar bos geworden dat het station grotendeels aan het oog onttrekt. Wie niet weet dat het er staat, rijdt het zo voorbij.

Wat er mee gaat gebeuren, weet niemand. De provincie Noord-Holland kocht het een halve eeuw geleden aan, maar waarom dat is gedaan konden de ambtenaren niet meer terugvinden. Omdat ik het sneu vind dat het gebouw langzaam verkruimelt, brak ik inde serie in het Haarlems Dagblad, tijdens de presentatie van het boek, gedurende de wandelingen en ritten tijdens de culturele manifestatie ‘ Sporen in de polder’ en de Haarlemmermeerse Museumnacht een lans om het op de een of andere manier te bewaren. ‘Schenk het desnoods aan het Openluchtmuseum’, stelde ik de gemeente voor tijdens de uitreiking van de Haarlemmermeerse cultuurprijs voor Sporen.

Dat is dus niet gebeurd. Het stationnetje staat er nog steeds. Even haveloos als toen, maar de berken er om heen zijn nóg hoger en de verwilderde struiken in de tuin nóg dichter. Dus geen mens die het merkt.

Maar er is wel íets veranderd. Station Aalsmeerderweg heeft een overbuurman gekregen. Achter het haltegebouw isIMG_1766b een nieuwe weg aangelegd en pal tegenover het spoorgebouw staat nu een bus-abri. Halte Aalsmeerderweg vermeldt het bord heel brutaal. Het aantal lijnen dat er stopt, is indrukwekkend. Een stuk of zeven, waarvan sommige de reiziger zelfs om vier uur of vijf uur ’s ochtends oppikken. Prachtig allemaal. Het is een dienstregeling waar de oude Haarlemmermeerlijnen alleen maar van konden dromen. Alleen… voor wie stopt die bus hier eigenlijk? De bewoners van Rozenburg zijn allemaal verkast en hun huizen zijn gesloopt. Voor de rest liggen hier alleen maar akkers. En een luchthaven natuurlijk, maar die bevindt zich achter brede sloten en heeft haar eigen aansluitingen op het openbaar vervoer.

Tegenover een totaal vergeten stationnetje ligt nu een volkomen nutteloze bushalte. Daar zit een verhaal in. Het is in elk geval een mooie aanleiding om het spoorgebouw aan de Aalsmeerderweg in Sporen II terug te halen.

aalsmeerderweg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s