Van Bulderbos III naar een verdwaalde locomotief

De oude Haarlemmermeerlijn is niet te missen in Rozenburg. Langs de Aalsmeerderweg schiet een smalle, enigszins verhoogde strook grond met twee slootjes erlangs haaks het veld in. Aan de ene kant van die strook verheft zich een grote, wit gespoten kas, aan de andere kant ligt een lege polder, die een mooi beeld geeft hoe Haarlemmermeer vroeger was. Nou ja, voor een deel dan. Een grote akker biedt een weids uitzicht op vele honderden omgeploegde voren. Ver, ver weg rennen vijf hazen achter elkaar aan als, inderdaad, een klein treintje. Aan de overzijde van de akker rijzen de kantoorgebouwen van Schiphol-Rijk echter alweer op. Landelijk stil is het er ook niet meer. Overal heerst het geluid van opstijgende vliegtuigen. Rozenburg ligt immers pal naast de Kaagbaan – wat ook de reden is dat het dorpje in een ongekend hoog tempo wordt afgebroken.
De oude spoorlijn is er echter nog en vrij toegankelijk bovendien. Weliswaar hebben milieuactivisten op de spoordijk in 2004 het derde Haarlemmermeerse Bulderbos geplant, maar dat bestaat nog slechts uit enkele tientallen sprietige boompjes. ‘Het Bulderbos loopt uit’ meldt een bord heel stoer. ‘Schiphol groot genoeg’ heeft Milieudefensie er voor de zekerheid nog aan toegevoegd, maar het is nog niet echt een ondoordringbaar woud. Op grond erachter groeien vooral gras en onkruid. Op de schaarse open plekjes is hier en daar grof grind te zien, hoogstwaarschijnlijk de resten van het steenslag tussen de spoorrails.

De vorm van de oude spoordijk is over een lengte van enkele honderden meters goed bewaard gebleven. De bielzen en de spoorrails kunnen er bij wijze van spreken zo weer op. Wel moet het derde Bulderbos dan natuurlijk even worden verwijderd, maar met de huidige omvang moet die klus met een eenvoudige schop geklaard kunnen worden.
In het bedrijvenpark van Schiphol-Rijk vervaagt de vorm van de spoordijk, al is de lijn ook daar uiteindelijk vrij eenvoudig terug te vinden. Het spoor is hier een sierlijk aangelegd plantsoen en voorbij de Fokkerweg een vriendelijk wandelparkje. Rond het middaguur kuieren tussen de prestigieuze kantoorpaleizen tientallen mensen over de schelpenpaden.
Hoewel van vorm veranderd, volgt het parkje exact de route van de oude spoorlijn. Precies op de plaats waar de lijn volgens de oude kaarten zou moeten afbuigen naar de ringdijk, maakt het parkje ook opeens een slinger naar links. Een klein, dichtbegroeid heuveltje – een restje spoordijk lijkt het wel – buigt precies in de juiste richting mee. Enkele honderden meters voor de Ringvaart houdt het park op en gaat de lijn verder als de al vaker genoemde Molenweg/Boeingavenue.

Aan de overkant, in Aalsmeer, hebben ze een goede gewoonte ingevoerd waar Haarlemmermeer een voorbeeld aan kan nemen: in straatnamen verwijzen naar het verdwenen spoor. De oude spoordijk heet daar gewoon Oude Spoordijk. Het fietspad over de oude lijn heet er Spoorlijnpad en voert langs een opvallend hoog boven de rest van het land uitstekend dijkpad. Het tracé is in Aalsmeer niet meer volledig te volgen (dát hebben ze in Haarlemmermeer weer beter geregeld) want er zijn her en der op de lijn blokjes nieuwbouwwoningen neergezet. Maar de straten zijn bij wijze van compensatie weer voorzien van namen die een spoorwerker bekend in de oren moeten klinken: Wissel, Baanvak en Perronzijde.
Aan het einde van dat nieuwbouwwijkje – gebouwd op wat ooit een omvangrijk rangeerterrein was – duikt de spoorhistorie weer in levende lijve op. Groot, rood en uitstekend geconserveerd staat daar nog altijd een van de hoogtepunten van de Haarlemmermeerlijnen-architectuur: station Aalsmeer. De oude locomotief die daar op een stukje rails voor de deur is neergezet, geeft het pand een bijna museale uitstraling. Dat de trein aan die kant in die richting nooit heeft gereden, vergeten we maar even.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s