Uitverkoop in een puntgaaf wachtlokaal

Zoveel woordspelingen met het spoorverleden zijn er niet langs de oude Haarlemmermeerlijnen. Als de huizen al een naam hebben gekregen, zit daar zelden een verwijzing naar de treinen of hun infrastructuur in. Maar in Amstelveen kon Marri-Anne Koudijs het toch niet laten. Haar winkel met snuisterijen, curiosa en brocante in het oude stationsgebouw daar heet Goederen Trijntje. Nog wel tenminste, want een enorm spandoek op de gevel kondigt een opheffingsuitverkoop aan. Dertig procent korting op alle spullen.

,,De nieuwe eigenaar heeft andere plannen met deze ruimte”, legt Marri-Anne Koudijs uit. ,,Ik vind het erg jammer dat we hier moeten vertrekken, want het is een prachtige plek. En erg vertrouwd voor ons bovendien. Mijn familie zit hier al bijna een halve eeuw.”
Station Amstelveen diende ooit als opslagruimte voor een soortgelijke zaak die haar ouders elders in Amstelveen hadden. ,,Toen de winkel te krap werd, besloot mijn moeder de verkoop van lampen hier naar toe te verhuizen. Dat liep goed en van lieverlee is het geworden wat het nu is”, zegt ze.
Het station heeft sinds de sluiting, in 1972, geen ingrijpende verbouwing ondergaan. De sfeer pas daardoor perfect bij die van een curiosazaak. Het interieur zit nog barstensvol met originele details, al is het soms even zoeken tussen de te koop aangeboden waar. Een van de meest opvallende bewaard gebleven attributen zijn de loketten, in een zijruimte van de winkel. Het originele opschrift plaatskaarten’ prijkt er nog steeds. Er naast is een deur waarop de tekst verboden toegang’ is geschilderd. ,,Ook authentiek”, legt Koudijs uit.
Minder in het oog springend, maar daarom niet minder aardig, zijn de banken waarop de passagiers ooit konden wachten tot ze in hun trein konden stappen. Ze doen nu dienst als een soort uitstalplanken. Afgeladen met spullen hangen ze langs twee van de muren van het oude wachtgebouw. ,,Volgens mij hebben ze nog de originele kleuren”, zegt Marri-Anne Koudijs, terwijl ze langs de donkerbruine banken loopt. ,,In station Uithoorn – een prachtig bewaard gebleven stationnetje trouwens, nog gaver dan dit  zien ze er precies zo uit.”
De oude wachtruimte wordt enigszins gedomineerd door een fraaie oude schouw, vol sierlijk tegel- en pleisterwerk en een enorme potkachel. ,,Dit vind ik zelf een van de mooiste onderdelen van het interieur. Die schouw bedoel ik. De kachel is ook wel mooi, maar die is niet origineel.”
De korte rondleiding langs authentieke onderdelen voert ook nog langs de tegelvloer in een van de bijruimten  die er weliswaar stijlvol maar niet erg indrukwekkend uitziet  de massieve bewerkte kozijnen en deurposten, de schuifdeuren voor wat ooit de goederenafdeling was en de zware voordeur. ,,Allemaal authentiek en alles nog puntgaaf”, zegt Marri-Anne Koudijs. Ook buiten is het station nog vrijwel onaangetast, behalve dan een ietwat eenvoudig ogend aanbouwtje aan de voorzijde. De geglazuurde stenen in de gevel die samen de plaatsnaam Amstelveen’ vormen, verkeren nog in een prima staat. Zelfs het privaatgebouwtje  het openbare toilet – naast het station lijkt de afgelopen eeuw redelijk te hebben doorstaan, al zal een reiziger in hoge nood er hoogstwaarschijnlijk niet meer terechtkunnen. Vooral niet omdat de oude ingangen nu stevig zijn afgesloten.
Koudijs verwelkomt enige oude klanten die komen kijken of er in de opheffingsuitverkoop nog iets van hun gading bijzit. Op vrolijke toon, alsof ze op de thee zijn gekomen, worden er wat wetenswaardigheden over vrienden, kennissen en familie uitgewisseld. Andere klanten  het is nog best druk op deze dinsdagmiddag  lopen ondertussen keurend langs de talloze beeldjes, lampjes, prenten, schilderijtjes, kaarsen en noem maar op. Marri-Anne Koudijs neemt straks met spijt afscheid van het oude stationnetje. ,,Het is hier allemaal zo vertrouwd. We hebben hier ook zo lang gezeten Maar ja, het is niet anders.” Of Goederen Trijntje straks vanaf een nieuwe plek weer verder gaat, weet ze nog niet. ,,Ik zie wel. Ik heb geen haast. Voorlopig eerst deze uitverkoop maar.”
Wie nog een kijkje wil nemen, is waarschijnlijk te laat want de uitverkoop duurde tot maart 2007.

Advertenties

One thought on “Uitverkoop in een puntgaaf wachtlokaal

  1. Pingback: De vrolijke potpourri van stations langs de Haarlemmermeerlijnen « Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s