Langs het openluchtmuseum bij de Geniedijk

Spoorhuis 9, de woning van de spoorwegwachter bij de IJweg in Hoofddorp, is verdwenen. Het kleine, in de loop der tijden ernstig scheefgezakte huisje is uit zijn lijden verlost en vervangen door een villa in Friese stijl, met frisse rode stenen en blinkende zwarte dakpannen.
Linda Lezer, de bewoonster van het nieuwe huis, kent de oude spoorwoning nog wel. Sterker, ze heeft het huisje zelf laten slopen. ,,Het was niet veel meer. Dat huisje was helemaal op. En bovendien veel te klein.”

De spoorlijn zelf ligt er nog wel. Op het oog volkomen onaangeroerd. De trein zou er, met wat voor de hand liggende ingrepen als het neerleggen van bielzen en rails en het weghalen van een enkel hekje, zo weer kunnen rijden. Er wordt in Haarlemmermeer wat afgemopperd op de ingrepen in de grote broer naast de spoordijk, de monumentale Geniedijk, maar dit stukje dijk is aardig met rust gelaten.
Het baanvak is zelfs zo gaaf, dat het in een openluchtmuseum niet zou misstaan. Het heeft maar één echte onderbreking: de Drie Merenweg. Op zichzelf niet gering natuurlijk, maar vergeleken met de aanslagen die de spoordijk elders heeft ondergaan, is het maar een klein gaatje.
Uitgerekend bij de Drie Merenweg staat echter een totale ontkenning van de spoorlijn. Vlak voor de brug over deze weg – een blauw geverfde en met oranje tuien bespannen kruising tussen de Erasmusbrug en een van de Calatravabruggen – is een informatiebord neergezet waar de bezoeker met een heldere schets de kenmerken van de omgeving krijgt uitgelegd. Het is een overblijfsel uit het Floriadetijdperk en kennelijk ontworpen door mensen die slechts oog hadden voor natuur, waterstaat en oude krijgskunst.
De lezer krijgt van alles en nog wat uitgelegd over het juiste beheer van een polder, over nut, inrichting en militaire betekenis van de Geniedijk en wat andere, gezellige natuurdingetjes. Maar wat dat kleine dijkje precies heeft te betekenen, recht voor zijn neus, en die twee betonnen bruggenhoofden aan weerskanten van een tocht, blijft de bezoeker volslagen duister. Waardoor die wellicht vertrekt met het idee dat hij een buitengewoon ingewikkeld staaltje waterbeheer heeft aanschouwd, met veel beton, dijkjes en ander poldergedoe, in plaats van een puntgaaf stukje Haarlemmermeerlijn.
Na de Drie Merenweg en na het gekleurde neefje van de Calatravabruggen blijft de spoordijk de Geniedijk trouw volgen. Het is er alleen iets minder mooi en iets minder ongerept dan het voorgaande stuk. Nabij Vijfhuizen is er te veel aan de dijk geknutseld en gerommeld. Er is bijvoorbeeld een voetgangers- en fietsbrug naar de nieuwe wijk Stellinghof dwars overheen gelegd. Geen lelijk bouwwerk, die brug, maar hij onderbreekt het oude spoor wel. Rond deze plek lijkt er bovendien van alles te zijn afgegraven in het dijklichaam en er vervolgens weer te zijn opgegooid. Vormeloze, met gras overwoekerde hopen, schenden de strakke eenvoud van de dijk.
Een voordeel is wel dat het spoortracé hier eindelijk is te betreden, wat elders slechts mogelijk was met een roeiboot of een polsstok. Een nadeel is weer dat dit niet zonder het risico van besmeurde schoenen kan. Dit stukje spoor is kennelijk al lang geleden ontdekt door de bezitters van honden die het hun dieren gunnen om even lekker om zich heen te poepen.
Het slot van het baanvak is wel weer mooi: de dubbele spoorwoning, het station en het brugwachterhuis van Vijfhuizen – de meeste prachtig opgeknapt en bijna een dorpje op zichzelf.
Als het moet, kan het allemaal zo mee naar het openluchtmuseum.

Advertenties

One thought on “Langs het openluchtmuseum bij de Geniedijk

  1. Pingback: Spoordijk wordt wandel- en fietspad (nu ook tussen Hoofddorp en Vijfhuizen) | Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s