Historisch van buiten, comfortabel van binnen

Veel is er niet te zien van station Bovenkerk. Een hoge coniferenhaag ontrekt het grootste deel aan het zicht. Slechts een klein stukje van de gevel – de plaatsnaam Bovenkerk’ hoort daar gelukkig bij steekt er bovenuit. Pas achter de haag is te zien hoe groot het gebouw eigenlijk is. Naast het stationnetje is een enorme zijvleugel gebouwd, een uitbouw die weliswaar niet erg bij de stijl van het huis past, maar die wel een mooi uitzicht biedt op de enorme tuin met privé-zwembad. Marco Diercks, de huidige eigenaar van het station, is niet de bouwer van de zijvleugel.
,,Hij stond er al toen we het in 2005 kochten. Er was een huisartsenpraktijk in gevestigd. Ik heb hem wel opnieuw ingericht als een soort woonkeuken, want ja, het is een prachtige ruimte.´´ Diercks, een geboren en getogen Amstelvener, zocht al jaren naar een gebouw als station Bovenkerk. ,,Ik hou ontzettend van de sfeer en de uitstraling van dit soort gebouwen. Maar ik wilde wel in de buurt van Amstelveen blijven.´´
Hij speelde nog even met de gedachte om de voormalige spoorwoning bij De Kwakel te kopen. ,,Dat gebouw bleek veel te slecht en de eigenaar vroeg er veel te veel voor.´´
Station Bovenkerk was uiteindelijk nóg duurder, maar het verkeerde wel in een aanzienlijk betere staat. ,,De vorige bewoner heeft vooral de buitenkant ontzettend goed opgeknapt. Het hele station is opnieuw gevoegd, het dak is vervangen en waar nodig zijn er nieuwe ramen en deurposten ingezet. Hij was het die die enorme aanbouw erbij heeft gemaakt. En ook een privé-zwembad trouwens, achter in de tuin. Niets dan lof. Binnen had hij er echter niet zo veel aan gedaan. Geen probleem, want zo kon ik alles precies naar mijn eigen smaak inrichten zonder dat ik allerlei recent gebouwde zaken hoefde te slopen.´´

Diercks heeft het stationsgebouw eigenhandig leeggehaald’, zoals hij het noemt en ook eigenhandig samen met zijn vader weer opgebouwd. ,,Alleen het zware constructiewerk heb ik uitbesteed. Er zijn in het plafond enkele stalen draagbalken aangebracht. Dat heb ik voor de zekerheid maar laten doen door specialisten. Maar het overige hebben we allemaal zelf gedaan.´´ Acht maanden lang heeft hij al zijn vrije tijd er in gestopt om het huis weer bewoonbaar te krijgen. ,,Ik heb het voordeel dat ik vier dagen per week werk. De vrijdag heb ik altijd vrij. Dan kon ik lekker een lang weekend doorbuffelen.´´
De inrichting van het oude spoorgebouw is na de opknapbeurt totaal veranderd. De grote schouw is verdwenen, de trap is verplaatst en de bovenverdieping lijkt totaal niet meer op de hokkerige verdiepingen van dit soort HESM-gebouwen. ,,Het is een moderne woning geworden´´, stelt Diercks vast. ,, Zo wilde ik het ook graag. Buiten mooi historisch, binnen van alle gemakken voorzien.´´ Bij deze ene opknapbeurt blijft het niet, als het aan Diercks ligt. Hij speelt met het plan om de zijvleugel naast het gebouw door te trekken. ,,Beneden hebben we dan lekker veel ruimte, boven blijft het behoorlijk krap. We kunnen nog wel wat kamertjes erbij gebruiken. Het zou mooi zijn als we die in een tweede uitbouw konden onderbrengen.´´

Verder speelt hij met de gedachte om de haag te vervangen door een metalen hek. ,,Ik moet er nog toestemming voor vragen, maar ik denk dat de lui van de museumtram er wel blij mee zijn. Wij zijn min of meer het eindpunt van die tram. Dan hebben ze straks weer uitzicht op het station. En zijn ze meteen van de haag af. Nu komen ze vaak langs met de vraag of ik hem toch vooral een keer wil snoeien, anders komen er weer een paar takjes tegen hun oude trams.´´ Maar goed zichtbaar of niet, de meeste Bovenkerkers weten het blindelings te vinden. ,,Ik merk dat het voor veel Bovenkerkers een belangrijk gebouw is. Ze zijn trots op hun stationnetje. Bovenkerk is een klein dorp en iedereen kent hier wel iemand die ooit in het station heeft gewerkt of heeft gewoond. Als ik zeg dat ik de eigenaar ben van station Bovenkerk, word ik meestal meteen bestookt met historische verhalen. Dat is leuk, daar hou ik wel van.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s