Het Hoofddorp van voor de oorlog

Hoewel enigszins verscholen achter een rij bomen, springt het huisje aan de Pabstlaan 16 in Hoofddorp onmiddellijk in het oog. Het glimmende pannendak, dat als een soort capuchon over het huis hangt, en de spierwitte gevel zien er zo anders uit dan de gelige en grijze appartementenblokken die elders langs deze straat staan.
De voortuin wijkt totaal af van de zorgvuldig gecomponeerde chaos met slingerende betonklinkertjes, zwerfkeien en ander ongeregeld spul, die de entree van veel huizen in Hoofddorp doorgaans siert. Hier heerst een bijna vooroorlogs aandoende degelijkheid: een grasveldje, een lang recht tuinpad en een groot stuk zwarte aarde, waarin rechthoekige banen zijn uitgezet. Bonenstaken verraden dat hier een moestuin in voorbereiding is.
Bewoner Jan Calvelage wijst naar kleine kiezelsteentjes in de aarde. Restjes van de spoorlijn die hier ooit, pal langs zijn deur liep. ,,Je kunt zelfs nu nog zien waar de inmiddels afgegraven spoordijk lag. De steentjes spatten op en rolden naar beneden, naar de voet van de dijk. Daarachter, op de plek waar de dijk zelf lag, vind je ze niet meer.”

Zeventig jaar na het opheffen van de lijnen, ziet het huisje er van binnen en van buiten – op een aangebouwde keuken en een extra schuur na – nog precies hetzelfde uit, weet bewoner Calvelage. En hij kan het weten, want hij woont er al zijn hele leven, dat overigens net na het verdwijnen van de spoorlijn begon. ,,Mijn ouders hebben het destijds gekocht, toen de lijn was gesloten en het huis overbodig was geworden. Kort daarna ben ik hier geboren.”
De woning, waar ooit de wisselwachter voor het emplacement bij Hoofddorp woonde, is niet groot maar wel oerdegelijk. ,,De muren zijn zo dik”, zegt Calvelage, en hij houdt zijn handen ruim een halve meter uit elkaar. De kozijnen binnen zijn van duimendik hout gemaakt en de vaste kasten in de woonkamer zijn weliswaar sober, maar ook nauwelijks kapot te krijgen. Calvelage wijst naar het schouwtje, waar vroeger ooit een kolenkacheltje moet hebben gestaan. ,,Zes kanalen zitten er in, zodat elke kamer zijn eigen aansluiting kon krijgen. Waar zie je dat nog?”
Naast het huis staat nog een oude waterpomp, aangesloten op de waterput die in een van de schuren is verborgen. ,,Een paar jaar geleden is de waterkwaliteit gekeurd. Het was net zo goed als het gewone leidingwater.” Buiten wijst hij nog op een detail dat in de loop der jaren wél is verdwenen: de levensgrote ´7´ die op de gevel stond. ,,Die is nu verdwenen onder een paar dikke lagen verf.”

Calvelage diept een oude ansichtkaart op, waarop een locomotief is te zien die voor het wisselwachterhuisje stilhoudt. ,,Het schijnt ook een plek te zijn geweest waar de machinist stilhield om even een kop koffie te drinken. In ruil daarvoor gooiden ze dan een paar brokken kool naar beneden, voor de verwarming.”
Op de ansichtkaart lijkt het huisje nog kleiner dan het al is. ,,Dat komt omdat je vanaf de spoordijk naar beneden kijkt. En die dijk was meer dan twee meter hoog. Aan station Hoofddorp, verderop aan de Pabstlaan kunt je nog zien hoog het eigenlijk was. Nadat die spoordijk is afgegraven, steekt het stationsgebouw en alles wat erbij hoort meters boven het wegdek uit.”

Nadat het spoor was opgeheven, stond het huis een tijdlang ietwat verloren in de polder. ,,De enige weg was een zandpad naar station Hoofddorp. De rest was allemaal land, dat trouwens bij dit huisje hoorde. Mijn vader heeft dat later verkocht, waarna er die woningen op werden gebouwd.” Hij werpt snel een blik op de gebouwen naast zijn huis en klost op zijn klompen naar zijn moestuin, terug naar dit kleine stukje bewaard gebleven vooroorlogs Hoofddorp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s