Herrezen aan de rand van het bos

Het huis langs het spoor aan de Nieuwe Kalfjeslaan in Amstelveen ziet er op het eerste gezicht uit als een nieuwe woning met een leuke retrouitstraling. De rozerode bakstenen lijken nog maar net van de pallets gehaald, net als de klinkers in de voortuin trouwens. De omheining is nagelnieuw en de knipvoegen in de gevel zijn zo smetteloos dat de bouwvakkers nog maar net vertrokken moeten zijn. Dat laatste klopt trouwens wel. De voegen, zo blijkt later, zijn zeer recent uitgefreesd en opnieuw gedaan. Maar verder is dit een heus spoorhuis van de Haarlemmermeerlijnen: halte Kalfjeslaan.
Bewoonster Nancy Vilé glimt van trots wanneer de huidige staat van haar woning ter sprake komt. ,,Het is mooi geworden, hè? Als je bedenkt hoe het er uitzag toen we het een paar jaar geleden kochten Een puinhoop was het toen. Vreselijk.”
Volgens Nancy Vilé heeft het maar een haar gescheeld of het gebouwtje was roemloos tegen de vlakte gegaan. Amstelveen had zelfs al een sloopvergunning afgegeven. Later bedacht de gemeente zich, maar daarna braken niet onmiddellijk betere tijden aan. ,,Ze hebben nog even met het idee gespeeld om er een museumpje in onder te brengen. Maar daar bleek het veel te klein voor. Vervolgens is het een aantal jaren aan zijn lot overgelaten. Er zat een kraakwacht in. Zo iemand doet er ook niet veel mee.”
Nadat Nancy Vilé en haar man het spoorhuis hadden gekocht, is het van boven naar beneden op de schop gegaan. ,,Er is hier niets meer te vinden uit de spoortijd, behalve dan de letters Kalfjeslaan’ op de gevel. We hebben echt alles moeten vervangen.” Het huis is tijdens de renovatie in 2005 en 2006 bovendien fors vergroot. Aan een van de zijkanten van het huis verrees een nieuwe kamer, waarvan de gevel in vrijwel exact dezelfde steen is uitgevoerd als de rest van het huis. ,,Dat is mooi gedaan, vind je niet?” vraagt Vilé als ze buiten het resultaat laat zien. De overgang tussen de nieuwe vleugel en het bijna honderd jaar oudere oorspronkelijke huis is inderdaad niet te zien.
Het huis is behalve in de breedte ook in de diepte uitgebreid. ,,De kelder was helemaal volgestort met zand. Toen we daarin gingen graven, kwamen we na een meter uit op een grote plaat cement. Daar hebben we gaten in geboord, de hele zaak vervolgens in stukken gebroken en verwijderd. Op die manier kregen we er nog een kamer bij. Wat we er precies mee gaan doen, weten we nog niet. Voorlopig staan er wat fitnessapparaten. Vaak wordt hij ook gebruikt als speel- en tv-kamer. Ach, we zien wel.”
De vraag waarom ze een hevig vervallen huis met zo veel moeite heeft opgeknapt, beantwoordt ze met een gebaar richting het Amsterdamse Bos, dat pal achter de oude haltewoning begint. ,,Het is hier lekker beschut, we hebben een flinke lap grond om het huis en we zitten midden in de natuur. Tegelijk zitten we letterlijk op een steenworp afstand van Amsterdam, met alles wat je nodig hebt, winkels, openbaar vervoer en vermaak, bij de hand. Waar vind je dat? Nou, hier dus.”
De bijzondere sfeer om het huis is kennelijk ook tv-makers opgevallen. ,,Ze kwamen een tijdje geleden langs voor het programma Koefnoen. Ze zochten een spookhuis en dit leek ze wel wat. ’s Avonds, als het donker is, kan het er hier aan de rand van het bos best wel spookachtig uitzien. Maar toen ze eenmaal binnen hadden gekeken, waren ze snel weer verdwenen. Het was hier allemaal veel te modern.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s