Een verborgen, maar o zo bekend lusthof

Wie niet weet dat ze er staat, kan de dubbele spoorwoning aan de Eugénie Prévinaireweg in Nieuw-Vennep onmogelijk vinden. Een dichte, hoge haag ontrekt het volledig aan het zicht. De twee smalle toegangen vallen ook al nauwelijks op. Slechts een groene brievenbus bij een van de openingen verraadt dat achter de haag gewoond wordt.
Eenmaal achter het groen, lijkt de buitenwereld heel ver weg te zijn. De haag onttrekt het omringende Nieuw-Vennep aan het zicht en geluiden lijken er ook al nauwelijks door te dringen. Een rustige, weelderige lusthof is het, midden in een dichtbebouwd stuk dorp.
Het witte huis aan het einde van het oprijlaantje past perfect bij de omgeving, al lijkt het door al zijn uitbouwtjes en erkertjes meer op een Gooise villa dan op een spoorhuis van de Haarlemmermeerlijnen. Slechts hier en daar is nog een stukje te herkennen van de eenvoudige maar oerdegelijke bouwstijl waarin de woningen destijds zijn opgetrokken.

Dat het om een spoorhuis ging, ontdekten de huidige bewoners, Gerrit en Marjan Witzel zelf trouwens ook pas later. Ze vinden het een aardige bijkomstigheid, maar het is wat hen betreft niet het meest bijzondere aan de woning. Wat het pand volgens hen veel opmerkelijker maakt, is het feit dat Herbert Vissers er ooit heeft gewoond.
De Nieuw-Vennepse industrieel – oprichter van de landbouwmachinefabriek Vicon – woonde er sinds de jaren ’50 met zijn elf kinderen. ,,Hij is een van de mensen die het huis geweldig heeft verbouwd. Hij heeft er voor die tijd revolutionaire dingen ingezet, zoals een Amerikaanse open keuken. Dat lijkt nu heel gewoon, maar destijds was dat nog nooit vertoond”, zegt Gerrit Witzel.
Door Vissers is het huis bij oudere Vennepers heel bekend. ,,Toen we het net hadden gekocht en bezig waren het te verbouwen, kwamen heel veel mensen een kijkje nemen”, zegt Marjan Witzel. ,,Ze waren jaren geleden wel eens binnen geweest en wilden het graag weer eens terugzien. Een vrouw, die ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag een rondrit langs alle belangrijke plekken in haar leven had gekregen, liep hier door het huis alsof ze er gisteren nog was geweest. Ze wist precies hoe het er toen uitzag, tot en met het varkenskot in de tuin aan toe. Het was hier destijds, kregen wij het idee, een beetje een zoete inval. Die elf kinderen mochten altijd heel veel vriendjes meenemen, en iedereen mocht altijd blijven mee-eten.”
Gerrit Witzel: ,,Vissers was bovendien een heel sociale man. Mensen die het moeilijk hadden, konden altijd bij hem en zijn gezin terecht. Pas geleden kwam er een man langs die vertelde dat hij hier praktisch was opgevoed. Nog zoiets: iemand vertelde dat een vrouw die thuis geen plek meer had om kippen te houden, maar die dieren hard nodig had om aan wat extra eten te komen, door Vissers uit de brand werd geholpen. Ze mocht een kippenhok neerzetten in een hoekje van zijn tuin. Daar ging ze haar gang maar.”

Hoewel latere eigenaren het spoorhuis nog verder onder handen hebben genomen, zijn een paar eigenaardigheden uit Vissers tijd nog steeds terug te zien. De trap van en naar de eerste verdieping bijvoorbeeld. Marjan Witzel: ,,Die draait de verkeerde kant op. Hij komt uit bij een kleine zijkamer, terwijl het logischer zou zijn als de trap voor de deur van de woonkamer zou eindigen. Nu moet je telkens een stukje omlopen. Later begrepen we dat de woonkamer het domein was van de elf kinderen en dat Vissers en zijn vrouw voornamelijk in dat zijkamertje woonden. Op zich niet zo slecht bekeken van hem. Lekker rustig.”
Hoewel de spoorwerkers die er ooit hebben gewoond nu waarschijnlijk in hun huizen zouden verdwalen, zijn de kenmerken van de twee woningen binnen eenvoudig te herkennen. Gerrit Witzel: ,,Het is enorm uitgebouwd en uitgebreid, maar de oervorm is nog steeds te zien. De dikke muren die gedeeltelijk door de woonkamer lopen, dat waren ooit de buitenmuren. Als je de rest wegdenkt, zie je dat het best kleine huisjes waren.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s