Een glanzende vuurbaak langs de stad

Spoorhuis 12 staat op het snijvlak van twee werelden. Aan de ene kant de Vijfhuizerpolder, waarin het met zijn helwitte gevel en glinsterende pannendak al van verre oplicht, als een vuurbaak op het land. Aan de andere kant Meerwijk met zijn kronkelende straatjes, van waar uit de spoorwoning vooral een vreemde eend in de bijt lijkt: een landelijk ogend huisje, verdwaald in een grauwe, Haarlemse nieuwbouwwijk.

Eigenaar L. Engele van de spoorhuis 12 heeft de stad zien oprukken, en niet tot zijn genoegen. ,,Vroeger was het hier aan alle kanten prachtig. De stad was ver weg en we stonden hier helemaal vrij. Nu zijn we ingesloten. Als je strak naar het oosten blijft kijken, is het nog steeds mooi. Maar verder is de omgeving er niet op vooruit gegaan.” ,,Nou ja, we hoeven niet meer zo ver te rijden als we willen winkelen”, zegt zijn vrouw A. Engele-Nelis. ,,Vroeger moesten we zelfs voor de gewone boodschappen helemaal naar Vijfhuizen fietsen.” ,,Dat is wel waar”, erkent haar echtgenoot en hij laat er goedmoedig op volgen: ,,En ach, heel veel last hebben we niet van de mensen uit de stad.”
Het echtpaar kocht de woning in 1959, lang voordat Schalkwijk verrees. ,,We woonden in de boerderij een eindje verderop, waar we nog steeds een veehouderij hebben”, zegt Engele. ,,De spoorwoning stond destijds al een tijd te koop, maar niemand wilde haar hebben omdat er nog een huurder inzat. Uiteindelijk hebben wij het maar gekocht. Het land en het huis van je buren staat natuurlijk niet zo vaak te koop. Dat het door een ander bewoond was, namen we maar voor lief.”
De huurder heeft er nog tot 1982 verbleven. Toen het echtpaar Engele er vervolgens introk, was het een kaal en tamelijk uitgewoond huis. ,,De man die er woonde, was heel eenvoudig. Hij had een tuinderijtje op een strook grond waar ooit het spoor liep en daar leefde hij van. Hij had aan weinig genoeg.”
Het was wel een kleurrijk figuur. ,,Aan het einde van de oorlog wilden de Duitsers dat iedereen uit de polder vertrok, omdat ze het gebied onder water gingen zetten. Dat vonden ze belangrijk voor de verdediging hier. Die man weigerde echter te gaan. Hij stouwde zijn huis vol met eten en zei dat ze het water maar moesten laten komen. De grap was, toen de Duitsers ook echt aanstalten maakten om het water binnen te laten, hij de allereerste was die de polder verliet.”

Het spoorhuis aan de Vijfhuizen heeft uiteindelijk een jaar lang in een meter water gestaan. Dat is verder zonder gevolgen gebleven, verzekert het echtpaar Engele. ,,Er is niets van te zien. Het maakt wel duidelijk hoe degelijk dit huis is. Een tijdje geleden moesten we iets laten repareren aan een van de ramen. Volgens de timmerman waren de kozijnen van beukenhout. Dat zie je nergens meer’, verzekerde hij ons. Maar zo is alles hier: oerdegelijk.” Zij: ,,We houden alleen ons hart vast als het stormt. Stel dat een van de dakpannen eraf waait. Die oude geglazuurde dingen vind je nergens meer.”
Het echtpaar heeft het huis in de loop der jaren aanzienlijk uitgebreid. Aan de zijkant is een ruime aanbouw met keuken verrezen. ,,Maar verder hebben we geprobeerd alles zo veel mogelijk in tact te laten. We vinden de sfeer en de stijl van dit soort huizen heel mooi, dat moet je niet bederven”, zegt mevrouw Engele.

In het huis, waar de jaren ’30 nog altijd lijken rond te hangen, zijn talloze originele details van het oude spoorhuis terug te vinden. De oude voordeur bijvoorbeeld, inclusief deurknop en brievenbus, doet nu dienst als huiskamerdeur. Alle vertrekken hebben nog hun oude, zware maar subtiel bewerkte deurposten. En om op de vliering te komen moet er een verplaatsbare, maar loodzware houten trap op zijn plek worden geschoven. ,,Dit is de originele trap nog. Bijna honderd jaar oud, maar hij doet het nog prima.”, zegt Engele. Zijn vrouw wijst naar een touw dat uit het nauwe trapgat hangt. ,,Ook dat is nog origineel. Althans, we vermoeden van wel. Een mooie, simpele oplossing is het trouwens, dat touw. Daar kun je je aan vasthouden als je naar de vliering klimt.”
,,Zo is het met alles in dit huis”, zegt Engele. ,,Mooi en simpel.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s